Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България.  е

...
Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България.  е
Коментари Харесай

Георги Марчев: Партиите използват фалшиви новини, за да увеличат избирателите си

Независима платформа за инспекция на обстоятелствата започва и в България.  е самодейност на Асоциацията на европейските публицисти – България.

Целта на осведомителната платформа е да подкрепя медиите в напъните им да дават достоверна и надеждна информация. Екипът се състои от опитни публицисти, минали няколко равнища на образования. Те се ангажира с инспекция на обстоятелствата в настоящи вести, изявления и изявления в обществените мрежи.

" Избираме изказванията, които да проверим, съгласно тяхната новост и публичната значителност на тематиката или на източника. Наблюдаваме трендовете в обществените медии, с цел да опровергаваме навреме и с обстоятелства разпространяващата се дезинформация по значими публични тематики. Спазваме първото и главно предписание в публицистиката – ревизираме обстоятелствата, наблюдаваме информацията, търсим източника и неговите претекстове ", това съобщи журналистът и създател на платформата  Георги Марчев  в.



- В Европа и по света от дълго време има сходни платформи за инспекция на информация. В България от дълго време имаме потребност от такава платформа. Как се стигна до основаването й?

Инициативата е на Асоциацията на европейските публицисти. Факт е, че има търсене на тествана информация. Повечето европейски страни към този момент имат развити платформи, до момента в който България и още няколко страни в Източна Европа са по-назад в основаването на подобен вид платформа, само че в същото време с това са едни от облъчените от агитация, което води до желанието да има оборване на подправени вести и инспекция на избрани обстоятелства.

- Платформата действа от май тази година, има ли към този момент интерес към нея, употребява ли се интензивно?

Да, несъмнено има интерес към платформата. Ние работим взаимно с новинарски уеб сайтове, с цел да можем да им помогнем да получават и те информация по-сложни тематики. Например последно писахме за „ Зеления пакт “, който е доста значима тематика за България като страна с енергетика – въглищна и атомна. Такъв вид информация е значима, тъй че хората да са наясно какво се случва в света към тях, какво следва в техния живот даже, тъй като в цели области като Стара Загора и Козлодуй това е приоритет.

От друга страна ревизираме и подправени вести и дезинформационни акции, които се организират с много огромна мощ в България, изключително в обществените мрежи, най-много във Facebook, където има най-вече българи. Има извънредно доста непроверена, лъжлива и погрешна информация – и като текст, и като фотоси. Изобщо облъчването е голямо, по тази причина ние ще се стремим да ревизираме допустимо най-вече значима информация, тъй че хората да доближават до обстоятелствата.

- Сега сме в миг на предизборни акции, броени дни преди следващите избори, за какви равнища на дезинформация приказваме там? И кои са другите сфери, които най-често проверявате?

Първо за изборите. Ние следим много интензивно какво се случва в предизборната акция. Има извънредно доста погрешна информация от всевъзможни партии, не можем да кажем тази или онази. Опитът да достигнеш до повече гласоподаватели би трябвало да е на база обстоятелства и тествана информация или вадене на злоупотреби. Но за жалост много от партиите употребяват искрено подправени вести и пропагандна информация, с цел да могат да усилят броя гласоподаватели, които да гласоподават за тях.

Това не е единствено в България, да не излезе че единствено тук политиците лъжат. Не е и ново, че политиците лъжат. Въпросът е в методите, по които го вършат. В момента едностранно, през всяка една обществена мрежа, политиците могат да облъчват, без да има опция публицист да зададе въпрос и без да има опция за медийна инспекция. Всичко се изсипва и доста бързо доближава до голямо количество хора, във Facebook има подправени вести, които доближават до милиони.

Другите тематики, с които се занимаваме, несъмнено коронавирусът. Когато започнахме през май месец тази година пандемията в България към момента беше в пик, а и имунизационната акция течеше или най-малко имаше опити за такава. Знаете България е на едно от последните места по имунизиране. Говорим за Западната цивилизация, тъй като няма по какъв начин да се съпоставяме със страните от Третия свят, където към момента нямат даже достъп до ваксини. Ние би трябвало да се съпоставяме с европейското семейство и западната цивилизация, към която се стремим.

За страдание лъжливите вести, както за имунизациите, по този начин и за следствията от тях, облъчиха не дребна част от хората. Дори да не ги назовем антиваксъри сигурно тези хора се опасяват, тъй като са прочели оттук-оттам, че има чипове във имунизациите, че се умира след имунизация, че не те пази задоволително, че има блутут (bluetooth) връзка, която те наблюдава, тъй като в тялото ти към този момент има конфигурирано устройство, въобще всевъзможни погрешни информации, които е обикновено да накарат хората да се опасяват.

Друга настояща тематика, която засегнахме, беше за Македония – безконечната българска тематика, на геополитическо равнище кой кого натиска. Външният напън – дали от Америка, дали от Русия, и там има много спекулации с оглед още веднъж събиране на политически дивиденти.

- Имате ли обаче инструмент за противопоставяне? Доказвате да вземем за пример, че една вест е подправена или манипулирана, публикувате го в платформата и какво следва? Търсите ли институциите, свързвате ли се със уеб страницата с искане материалът да бъде свален?

На този стадий единствено публикуваме в нашия уебсайт и във Facebook страницата ни. За напред се надявам да имаме и опция да ги стопираме, само че това е към момента в бъдеще време. Така както го вършат интернационалните платформи, да вземем за пример AFP сега имат български вид на уебсайт, който ревизира подправена информация.

Доколкото съм осведомен те работят със обществените мрежи, тъй че да има предизвестие, когато видиш дадена вест, преди да я споделиш системата да ти каже „ това не е правилно “ или непосредствено да я смъкна. Надявам се да стане и при нас, да се развиваме сполучливо и да изградим доверие в хората, с цел да стане дотолкоз меродавен източник на информация, че да можем да противодействаме все-повече.
 Фалшивите вести, прокуратурата на Иван Гешев, Пеевски Фалшивите вести, прокуратурата на Иван Гешев, Пеевски
" Разпространяването на лъжи и подправени вести, още повече в такова време, е нарушаване на закона, уронва престижа на институциите, ру...

- Колко огромен е екипът ви? И каква е методологията на работа? Имате ли разпоредителност да проверявате сами друга фактология или действате единствено след подаден сигнал?

Проверяваме сигнали, подадени от публицисти и елементарни хора, само че и ние самите търсим интензивно. Когато започнеш да ровиш, изскачат всевъзможни небивалици, някои от които сносно написани. Наистина подвеждащата информация не е единствено явна – с бомбастично заглавие, удивителни и на два клика разстояние, с цел да схванеш, че това не е оповестено в нито един меродавен източник.

Има подправени вести, които са показани по-интелигентно, вплетено е нещо правилно, нещо погрешно, и е интерпретирано по метод, по който загатва погрешно. Т.е. не е толкоз просто, самите подправени вести употребяват доза истина. Но това са си пропагандни способи за корист с информация, известни откогато има мейнстрийм медии. Обикновените хора знаят за хитлеровата агитация и всевъзможни други тоталитарни режими, които употребяват разнообразни способи за подправяне на информация и пропагандиране на техните тези на база на лъжливи тълкования или дори от време на време на база на изкривени същински обстоятелства.

Хората могат да ни изпращат сигнали в нашата платформа, имаме специфичен бутон, където могат да споделят информацията, която ги тормози. Ние отговаряме на всеки един човек, който ни е изпратил информация за инспекция. Някои от тях даже развиваме в огромен текст, с цел да доближи до оптимален брой хора. Има и сигнали, които лишават повече време за инспекция, тъй че хората да имат самообладание.

Екипът ни е от няколко души. Главен редактор е Ралица Ковачева, аз, Мина Киркова и Божидар Ангелов сме създатели. Имаме и човек, който ни оказва помощ с онлайн инструментите, с които да диагностицираме казуса – до каква степен индивида стига дадена подправена вест и методите, по които се е популяризирала, тъй като това също е агитационен механизъм – освен да я основан, само че и да съумееш да я разпространиш оптимално бързо и до най-вече хора.

- „ Силата на дезинформацията е в количествата неистини, с които ни залива. Силата на одобрените медии е в качествената публицистика, учредена на инспекцията на обстоятелствата. “ Това е откъс от вашата платформа. Смятате ли, че тя би помогнала да спрем да изпадаме все по-надолу в класациите за независимост на медиите?
 Д-р Преслав Наков и неговият план в битката с подправените вести (ВИДЕО) Д-р Преслав Наков и неговият план в битката с подправените вести (ВИДЕО)
Д-р Преслав Наков е старши теоретичен помощник I степен в Катарския институт по компютърни проучвания и лекар по компютърни науки от Кал...

Тежък въпрос. Свободата на медиите не е обвързвана единствено с подправените вести. Фалшиви вести постоянно ще има, въпросът е в тяхното количество и тяхното облъчване и придобиването на легитимност.

Когато в разнообразни уеб сайтове и медии, които обратно във времето са били меродавен източник на информация, само че сега прониква дадена подправена вест, тогава аргументите са няколко. Една от които е мъчно справяне с новата среда, на публицистите им е все по-трудно, по тази причина ние се включваме, с цел да им помогнем.

Понякога репортерите на терен нямат задоволително време да ревизират нещо комплицирано, изключително по обемни тематики, да вземем за пример „ Зеленият парк “, който в идващите 10 години следва да промени доста браншове в Европейски Съюз. Но когато сме построили доверие в тях, те елементарно ще повярват на нашата информация, а няма огледално да споделят информация от политици, които злоупотребяват в желанието си за опазване на статуквото, тъй като имат полза от него.

Трябва да има тествана информация във всички мейнстрийм медии. За страдание това не е по този начин, само че аргументите са както в осведомителната среда, по този начин и в собствеността на медиите. Това продължава да е огромен проблем. Независимо от множеството продажби на медии през миналата година, ние към момента не знаем сигурно за всички кой е притежател и кой има въздействие. Всяка медия може да взема позиция, въпросът е да знаеш кой седи зад нея и какви полезности изповядва.

Няма значение леви, десни, центристки, демократични или консервативни. Въпросът е да има плурализъм, само че той изисква едно главно нещо – да работиш с обстоятелства и тествана информация. Всеки може да пази да вземем за пример обичайното семейство, само че не можеш да обвиниш ЛГБТ обществото, че са педофили. Фактите би трябвало да надвиват в аргументацията. Същото важи и за медиите – не би трябвало да са просто огледало на политици и институции, те би трябвало да имат аргументирани и тествани вести. Това е единственият метод да се усъвършенства медийната среда в България, плюс ясна и транспарантна благосъстоятелност.

- А какъв е съветът Ви към елементарните хора, които евентуално в даден миг несъзнателно стават част от разпространителите на подправени вести, изключително в обществените мрежи. Как те да разграничат вярна от погрешна информация?
 „ Репортери без граници “ с нова самодейност против подправените вести „ Репортери без граници “ с нова самодейност против подправените вести
Базираната във Франция неправителствена организация „ Репортери без граници “ започва през днешния ден своята „ Инициатива за журна...

Това е доста мъчно, тъй като за жалост в България няма обучение по медийна просветеност или най-малко опитите за такова не са толкоз необятно застъпени. От друга страна възрастните хора са страшна жертва на тези подправени вести, тъй като достъпността до Интернет към този момент е доста необятна. Много постоянно нашите баби и дядовци, които въпреки всичко откриха Интернета, са облъчени и са в риск да бъдат евентуални разпространители.

Първото нещо, за което би трябвало да се следи, са многото удивителни в заглавие. Те незабавно би трябвало да предизвикат подозрение, също и когато уеб сайтът е чужд уебсайт. Винаги проверявайте заглавието в Google, с цел да видите дали тази вест я има и някъде другаде. И в случай че я има, то още веднъж ли е в незнайни уеб сайтове или е в достоверна медия. Тук към този момент стигаме до въпросът кои медии са достоверни и става ужасно.

Думи със прочувствен заряд като „ потрес “, „ сензация “, „ единствено в този момент “, „ вижте тук “ те също са симптом за рисково наличие. Винаги се съмнявайте, даже да е медия, която следите и спазвайте златното предписание за инспекция на информацията от няколко източника. Например в случай че написа, че някоя страна ни атакува, а на открито няма самолети, евентуално е неистина, както се споделя: „ когато ти кажат по малкия екран, че на открито вали, отвори прозореца и ревизира в действителност ли е по този начин “. 

- Платформата Factcheck.bg е с европейско финансиране, обезпечено за интервала май-септември 2021 година. Как ще се издържате по-късно и има ли късмет да спрете работа?

Работим тъй че да не приключим след септември. Само това мога да кажа за момента. Надявам се да успеем да се оправим.

Интервю на Габриела Андреева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР